Try each question on your own first. Use the Show Answer button only after you have selected your option, then read the explanation and revise the related concept from your chapter notes.
1. What is defined as a homogenous, naturally occurring substance with a definable internal structure?
A. Mineral
B. Ore
C. Rock
D. Fossil
Answer: A. Mineral
Explanation: Geologists define a mineral as a homogeneous, naturally occurring substance with a definable internal structure.
2. In igneous and metamorphic rocks, minerals may occur in the cracks, crevices, faults or joints. Smaller occurrences are called veins and larger ones are called:
A. Lodes
B. Beds
C. Layers
D. Placer deposits
Answer: A. Lodes
Explanation: In igneous and metamorphic rocks, smaller occurrences of minerals are called veins and the larger ones are called lodes.
3. Which type of mineral deposits are formed by the decomposition of surface rocks and the removal of soluble constituents, leaving a residual mass of weathered material?
A. Bauxite deposits
B. Placer deposits
C. Veins and lodes
D. Ocean beds
Answer: A. Bauxite deposits
Explanation: Residual mass of weathered material containing minerals is formed this way, and bauxite is formed through such weathering processes.
4. Minerals that occur as alluvial deposits in sands of valley floors and the base of hills are known as:
A. Placer deposits
B. Veins
C. Lodes
D. Sedimentary beds
Answer: A. Placer deposits
Explanation: Placer deposits generally contain minerals that are not corroded by water, such as gold, silver, tin, and platinum.
5. Which mineral is the finest iron ore with a very high content of iron up to 70% and possesses excellent magnetic qualities?
A. Magnetite
B. Hematite
C. Limonite
D. Siderite
Answer: A. Magnetite
Explanation: Magnetite is the finest iron ore with a very high content of iron up to 70 per cent and has valuable magnetic properties.
6. Which iron ore is the most important industrial iron ore in terms of the quantity used, containing 50 to 60 percent iron?
A. Hematite
B. Magnetite
C. Goethite
D. Siderite
Answer: A. Hematite
Explanation: Hematite ore is the most important industrial iron ore in terms of quantity used, though it has a slightly lower iron content than magnetite (50-60%).
7. The Kudremukh iron ore mines, located in the Western Ghats of Karnataka, export 100% of their production in slurry form through a pipeline to which port?
A. Mangaluru
B. Marmagao
C. Visakhapatnam
D. Mumbai
Answer: A. Mangaluru
Explanation: Kudremukh deposits are known to be one of the largest in the world. The ore is transported as slurry through a pipeline to a port near Mangaluru.
8. Which mineral is mainly used in the manufacturing of steel and ferro-manganese alloys, requiring nearly 10 kg of it to manufacture one tonne of steel?
A. Manganese
B. Bauxite
C. Copper
D. Mica
Answer: A. Manganese
Explanation: Manganese is mainly used in manufacturing steel and ferro-manganese alloys. Nearly 10 kg of manganese is required to manufacture one tonne of steel.
9. India is critically deficient in the reserve and production of which non-ferrous metal that is malleable, ductile, and a good conductor of electricity?
A. Copper
B. Iron
C. Manganese
D. Bauxite
Answer: A. Copper
Explanation: India is critically deficient in the reserve and production of copper. Being malleable, ductile, and a good conductor, copper is mainly used in electrical cables and electronics.
10. The Balaghat mines in Madhya Pradesh produce over 52 percent of India's output of which mineral?
A. Copper
B. Bauxite
C. Mica
D. Gold
Answer: A. Copper
Explanation: The Balaghat mines in Madhya Pradesh produce 52 per cent of India's copper production.
11. Aluminium is extracted from which ore, formed by the decomposition of a wide variety of rocks rich in aluminium silicates?
A. Bauxite
B. Hematite
C. Galena
D. Cuprite
Answer: A. Bauxite
Explanation: Though several ores contain aluminium, it is mainly from bauxite, a clay-like substance, that alumina and later aluminium is obtained.
12. Which state is the largest producer of bauxite in India, accounting for a major share of total production with major deposits in Panchpatmali?
A. Odisha
B. Gujarat
C. Jharkhand
D. Maharashtra
Answer: A. Odisha
Explanation: Odisha was the largest bauxite producing state in India. Panchpatmali deposits in Koraput district are the most important bauxite deposits in the state.
13. Which non-metallic mineral can be split into very thin sheets and is indispensable for the electric and electronic industries due to its dielectric strength?
A. Mica
B. Limestone
C. Potash
D. Gypsum
Answer: A. Mica
Explanation: Due to its excellent dielectric strength, low power loss factor, insulating properties and resistance to high voltage, mica is indispensable in electric industries.
14. The Koderma-Gaya-Hazaribagh belt of which state is the leading producer of mica in India?
A. Jharkhand
B. Bihar
C. Odisha
D. Chhattisgarh
Answer: A. Jharkhand
Explanation: Koderma Gaya-Hazaribagh belt of Jharkhand is the leading producer of mica in India.
15. What basic raw material is essential for the cement industry and for smelting iron ore in a blast furnace?
A. Limestone
B. Silica
C. Dolomite
D. Gypsum
Answer: A. Limestone
Explanation: Limestone is the basic raw material for the cement industry and essential for smelting iron ore in the blast furnace.
16. Mining is often called a "Killer Industry" due to which major reason?
A. Health hazards to miners like pulmonary diseases and risk of mine collapse/flooding
B. Low wages given to labor
C. High price of minerals in open markets
D. Strict government environmental controls
Answer: A. Health hazards to miners like pulmonary diseases and risk of mine collapse/flooding
Explanation: The dust and noxious fumes inhaled by miners make them vulnerable to pulmonary diseases. The risk of collapsing mine roofs, inundation and fires make mining hazardous/killer.
17. Coal formed from decaying plants in swamps with low carbon and high moisture content, representing the lowest grade of coal, is called:
A. Peat
B. Lignite
C. Bituminous
D. Anthracite
Answer: A. Peat
Explanation: Decaying plants in swamps produce peat, which has a low carbon and high moisture content and low heating capacity.
18. Lignite is a low grade brown coal. The principal lignite reserves in India are found at Neyveli in which state?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Answer: A. Tamil Nadu
Explanation: Lignite is a low grade brown coal, soft with high moisture content. The principal reserves are in Neyveli in Tamil Nadu and are used for generation of electricity.
19. Which grade of coal is the most popular in commercial use, buried deep and subjected to increased temperatures?
A. Bituminous
B. Peat
C. Lignite
D. Anthracite
Answer: A. Bituminous
Explanation: Coal that has been buried deep and subjected to increased temperatures is bituminous coal. It is the most popular coal in commercial use.
20. What is the highest quality hard coal available?
A. Anthracite
B. Bituminous
C. Lignite
D. Peat
Answer: A. Anthracite
Explanation: Anthracite is the highest quality hard coal containing over 80% carbon content.
21. Damodar Valley (West Bengal - Jharkhand) contains major deposits of which geological age of coal?
A. Gondwana coal
B. Tertiary coal
C. Quaternary coal
D. Jurassic coal
Answer: A. Gondwana coal
Explanation: Gondwana coal deposits, which are a little over 200 million years old, are located in the Damodar valley (Jharia, Raniganj, Bokaro).
22. Most of India's petroleum occurrences are associated with anticlines and fault traps in rock formations of which geological age?
A. Tertiary
B. Gondwana
C. Vindhyan
D. Pre-Cambrian
Answer: A. Tertiary
Explanation: Most of the petroleum occurrences in India are associated with anticlines and fault traps in rock formations of the Tertiary age.
23. Which offshore field produces about 63 per cent of India's petroleum production?
A. Mumbai High
B. Ankleshwar
C. Digboi
D. Kalol
Answer: A. Mumbai High
Explanation: Mumbai High produces about 63 per cent of India's petroleum, followed by Gujarat (18%) and Assam (16%).
24. Which field in Assam is the oldest oil-producing field in India?
A. Digboi
B. Naharkatiya
C. Moran-Hugrijan
D. Kalol
Answer: A. Digboi
Explanation: Digboi in Assam is the oldest oil producing field in India. Other major fields in Assam are Naharkatiya and Moran-Hugrijan.
25. What 1,700 km long cross-country gas pipeline links Mumbai High and Bassien with the fertilizer, power and industrial complexes in western and northern India?
A. Hazira-Vaidhipur-Jagdishpur (HVJ) pipeline
B. Jamnagar-Loni pipeline
C. Naharkatia-Nunmati pipeline
D. Kandla-Bhatinda pipeline
Answer: A. Hazira-Vaidhipur-Jagdishpur (HVJ) pipeline
Explanation: The 1,700 km long Hazira-Vaidhipur-Jagdishpur (HVJ) gas pipeline links Mumbai High and Bassien with industrial centers in West and North India.
26. Nuclear or Atomic Energy is obtained by altering the structure of atoms. Which two minerals are used for generating atomic power in India?
A. Uranium and Thorium
B. Bauxite and Mica
C. Coal and Lignite
D. Copper and Zinc
Answer: A. Uranium and Thorium
Explanation: Uranium and Thorium, which are available in Jharkhand and the Aravalli ranges of Rajasthan, are used for generating atomic or nuclear power.
27. The Monazite sands of Kerala are particularly rich in which radioactive mineral?
A. Thorium
B. Uranium
C. Plutonium
D. Radium
Answer: A. Thorium
Explanation: The Monazite sands of Kerala are rich in Thorium, making it a key strategic nuclear resource for India.
28. Which state has the largest wind farm cluster located from Nagarcoil to Madurai?
A. Tamil Nadu
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Rajasthan
Answer: A. Tamil Nadu
Explanation: The largest wind farm cluster in India is located in Tamil Nadu from Nagarcoil to Madurai.
29. Where is the experimental Geothermal Energy project located in Himachal Pradesh, India?
A. Parvati Valley near Manikaran
B. Puga Valley in Ladakh
C. Shimla Valley
D. Kangra Valley
Answer: A. Parvati Valley near Manikaran
Explanation: One geothermal project is located in the Parvati valley near Manikaran in Himachal Pradesh and the other is in Puga Valley, Ladakh.
30. Biogas plants using shrubs, farm waste, and animal/human waste in rural areas are popular in India. Biogas produced from cow dung is commonly known as:
A. Gobar gas
B. LPG
C. CNG
D. Coal gas
Answer: A. Gobar gas
Explanation: Plants using cattle dung are known as 'Gobar gas plants' in rural India. They provide energy and improved quality of manure to farmers.
This page contains a chapter-wise objective practice set. Try the questions without checking the answer first, then use the explanation to understand the point you missed. The current page contains 30 questions, so you can practise in smaller sets when you are revising.
Topics to keep in mind
Other Social Science Chapters:
Quick revision tip
After the practice set, write down the question numbers you missed and revise only those concepts once more. This makes MCQ practice more useful than repeatedly attempting the same questions without reviewing mistakes.